یادداشت

نقش زنان در پشت پرده پیام های بازرگانی (فرهنگ مصرف گرایی)

نقش زنان در پشت پرده پیام های بازرگانی (فرهنگ مصرف گرایی)

تأثیر تبلیغات بر روی جامعه رسانه به عنوان یکی از ارکان زندگی امروز، نقش انکارناپذیری در جامعه پذیری و اعطای نقش به اعضای خود ایفا می کند و به همین دلیل محتوای آن نقشی تأثیرگذار در رسیدن به این هدف برعهده دارد. تصویری که رسانه از زن و نقش وی در ...

نقش زنان در پشت پرده پیام های بازرگانی

همه اعضای خانواده برای دیدن سریال دور هم جمع هستند که طبق روال همیشه سریال قطع می شود و پیام های بازرگانی شروع می شود. ۷ زن با لباس های یک شکل، اندامی ایده آل و چهره ایی زیبا و کمی آرایش با لبخند وارد صحنه می شوند تا یک پودر لباسشویی را تبلیغ کنند. بلافاصله یک خانم که در ویژگی های ظاهری مشابه همان تبلیغ قبلی است شروع به تبلیغ روغن می کند و این روند ادامه دارد و هنوز کسی به این سوال جواب نداده که چرا یک زن با داشتن تمام ملاک های زیبایی باید یک وسیله را تبلیغ کند؟
امروزه رسانه های ارتباط جمعی مانند تلویزیون نقش انکار ناپذیری در معرفی و تعیین سبک زندگی مخاطبان خود بازی می کنند و تاثیر بسزایی در ایجاد، تقویت و حتی تغییر نگرش مخاطبان خود در مقوله های فکری، سیاسی و تبلیغات بازرگانی دارند. استفاده از عناصر متنوع برای جذب مخاطب و افزایش تاثیر آگهی های تلویزیونی، دغدغه اصلی برنامه ریزان و مبلغان تجاری در رسانه است. استفاده از زنان به عنوان یکی از عناصر مهم مورد استفاده برای اثربخشی تبلیغات تجاری در دنیا و ایران، مورد انتقاد بسیاری از اندیشمندان، نخبگان فرهنگی و دینی قرار گرفته است.

تبلیغات؛ جزو جدایی ناپذیر زندگی امروز
تبلیغات هم اکنون یکی از اجزای جدایی ناپذیر زندگی انسان ماشینی امروز شده و بسیاری از نیازهای خود را از طریق این صنعت پول ساز و پر سر و صدا تأمین می کند. در این که امروزه تبلیغات و وجود آن از ضروریات زندگی بشر شده است، شکی نیست؛ اما اینکه از چه ابزاری برای معرفی کالا و خدمات در این راه استفاده می شود، مهم است. همچنین، چون تلویزیون یک رسانه بصری است، استفاده از تصویر به جای واژه ها نقش بیشتری در اقناع ذهن مخاطب بازی می کند. انتخاب موسیقی، رنگ، جلوه های بصری و صوتی و یا در حالت حرفه ای تر، استفاده از مسائل و درگیری های روزمره مردم و پرداخت غیرمستقیم به موضوع نیز نکاتی هستند که از ذهن سازنده، سفارش دهنده و مخاطبِ آگهی دور نمی ماند و چه بسا اگر یکی از این نکات به فراموشی سپرده شود، بیننده به جای تماشای تبلیغات تلویزیونی، ترجیح می دهد به کار دیگری بپردازد و این باعث اتلاف وقت، انرژی، هزینه و تلاش سازنده و سفارش دهنده آگهی خواهد شد.
به دلایل جو فرهنگی و مذهبی خاص حاکم بر کشور و رسانه های آن، حضور زنان در آگهی ها از محدودیت ها و قوانین ویژه ای تبعیت می کند. نگاهی به تحقیقات انجام شده در ایران نشان می دهد که در کشور ما هم، زنان از کلیشه ها و حتی گاه نگاه ابزاری مصون نبوده اند و تنها تفاوت با سایر کشورها در این است که در کشور ما، کمتر به جنبه جنسی زنان و بیشتر به نقش های کلیشه ای آنان توجه شده که آن هم نتیجه فرهنگ مذهبی کشور ماست.

ادامه دارد …

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.